Saturday, September 24, 2016

Menghilangkan semangat kenegerian yang melampau.

Assalamualaikum, semuorang dah ready nak kerja esok? heh.

tak salah sayangkan negeri, tapi jangan sampai memburukkan tempat orang lain.
Tadi buka facebook, terbaca one status posted by friends of mine. since she is kelantanesse, ada lah kut orang kritik kelantan, siap buat list menyatakan kekurangan negeri kelantan.


photo by me. taken during travelling to Malacca :)

eh nanti, jangan kecam aku. aku bukan nak cakap benci kelantan. tak. cumanya nak cakap yang taktau kenapa masih wujud golongan atau komuniti yang semangat berpuak dia tinggi melampaui batas. kalau zaman kolej dulu, I called these kind of people as Puak Assabiyah.

tak dinafikan kalau pergi mana-mana pun memang orang kelantan ni merata. sangat. aku pernah pergi kl, singgah nak makan, dahtu rasa macam dekat kelantan sebab hampir 90% orang kat kedai tu orang kelantan.

sebenarnya isu kenegerian ni memang dah lama timbul. aku sendiri taktau kenapa boleh wujudnya perasaan benci terhadap orang negeri-negeri tersebut, tak kisah lah negeri kelantan ka, johor ka, kedah ka. tak perlu membenci. kalau benci sangat pun tak perlu diekspreskan. simpan sorang-sorang sudah.

cumanya, tak perlu kutuk melampaui batas. hanya kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. aku pun tak suka orang kutuk negeri aku, walaupun kawan aku sendiri, dia siap cakap bendera negeri aku buruk. masa tu rasa nak smash ja muka dia. sapa tak marah kan bila orang kutuk tempat kelahiran kita, tempat tinggal kita. no one loves it. every state has its own fortes and flaws.

macam mana Malaysia nak maju bila wujudnya komuniti assabiyah macam ni? ni bukanlah benda simple, ni benda yang boleh menjejaskan keharmonian rakyat. acewah gituuu. but think again, tak berfaedah tau kau nak beragduh benda ni.

kalau kau orang ada kawan-kawan assabiyah macam tu, kau orang bagi pesanan ni, ini tips nak menghilangkan kebencian seseorang terhadap sesuatu negeri:

1. you should stop hating the other state, you need to travel, stay, and live there for a moment then, you will fall in love with it.

2. surround yourself with those who are not living in your state, be friend with people from another state, places, countries. I knew something about their states based on their story. example, traditional foods. we always talk about kuih traditional since we love eating. :P so make friends with them ok?

3. stop comparing, every states has its own uniqueness.

4. we are Malaysians, why we should bertelingkah on this matter? go home and read something useful! (I wrote with an anger feeling :P)

5. lempang dia. putus kawan. esok hang pi minta maaf.

I already tried it and alhamdulillah, finally, He opens my heart and let me free from this hatred feeling gituu. (no, I don't hate any states or countries guys will explain it later!) 

so adious.

till we meet again.

8 comments:

Eeiou _ said...

We are Malaysians tho -,-

Noor Maizan said...

Hi awak , pasal pertanyaan kt entry sy tadi, sempat lagi nak daftar before 30 september ni, bawa ic ke pejabat pos. hihi. cepat tau...

Anis Amir said...

kan? haritu ternampak tajuk kat IIUM Confession, "Tolong jgn judge km budak kelantan" Sy pun dulu ad jgk rasa mcm taksuka ngn org kelate ni sbb tahap kenegerian dorg tu kuat sgt. Tp, since ad best friend org sana baru la hati ni terbukak sikit hehe Sy setuju sgt sgt ngn no.1 Tak kenal maka tak cinta. gituhhh XD

http://anies-msletoes.blogspot.my/

hazwani yusof said...

@Eeiou _
thank you :)

hazwani yusof said...

@Noor Maizan
ok thanks for the info :)


@Anis Amir
so true. takda benda yang nak dibencikan pun :)

mohd Syarizwan said...

betul.. setuju.. dlm Quran pun sebut dlm surah alhujurat :13.. Allah jadikan kita berbangsa dan bersuku kaum agar kita saling mengenal.. bukan untuk bermusuh.. PEACE.. huhu

hazwani yusof said...

@mohd Syarizwan
Islam dah ajar benda betul tapi kita sendiri yg nak tanamkan kebencian tu .

nadhie wueen said...

yup x suka la golongan suka berpuak2 negeri ni. memasing msia kowt.