Tuesday, June 18, 2013

syam

saya tengah dengaq orang baca surah as-syams.

dan ini membawa memori saya ke matrikulasi. rindu nak dengaq sorang imam tu baca ayat suci Quran time semayang jemaah. his voice could make you cry in your solat. walaupun tak faham maksud ayat-ayat tersebut tapi boleh lah rasa keinsafan, nak sebak apa semua tu.

kalau nak suruh saya explain pasai surah ni, memang saya taktau. (cepat-cepat amek tafsir) syams maksudnya matahari. dan selebihnya boleh google. sebab saya tak expert bab tafsir-menafsir ni.

main point kat sini nak habaq kata rindu imam kat matriks. saya pun tak kenai sapa imam tu, tak pasti either student or not. dok rasa macam bukan student.

oh ya saya suka ayat kesembilan, ni tafsir dia.

He has succeeded who purifies it,

 dan ini ayat kesepuluh

 And he has failed who instills it [with corruption]

tetiba teringat jiran bilik depan, nama syamira, orang dok panggey syam. budak tusyen sekali, tapi tak penah sembang pun, masuk matriks baru kamcheng. heh.

No comments: