Saturday, June 11, 2011

Mana HIDAYAH ni?!

hidayah?sapa hidayah? isteri mat tempe ? takpun orang gaji nasmet? apa? big boss  tempoyak?

 hidayah tu petunjuk merangkap nama orang tapi disini aku nak cerita pasai hidayah Allah bukan hidayah nama orang tu.
apa pandangan anda selepas membaca perbualan ini? :)

hidayah itu petunjuk yang Allah berikan kepada orang yang dikehendakiNya. apa yang aku belajaq di sekolah, ustazah aku ada kata, nak dapat hidayah ni bukan lah satu perkara yang mudah. kita kena doa, mintak dekat Allah. kalau tak usaha macam mana nak dapat?

aku bagi analogi mudah, macam nak makan chicken chop ada kita kata "chicken chop, turun lah hoi dari langit" dak kan?takkan turun sampai kiamat.kita kena cari, pi kedai, jalan tak pun drive, bagi duit. pastu baru makan. duit? nak dapat duit pun kena usaha apatah lagi nak dapat hidayah.

orang ISLAM yang dekat luar sana, yang mana tak tutup aurat tu, jangan jadi terlalu jahil, jangan jawab "i belum dapat hidayah" hidayah tu takkan bergolek depan awak ?

dan jangan jadi tersangat jahil. jika ada orang yang menegur salah kita, terima seadanya. ahh memang lah, aku pun kalau orang tegur salah silap aku, mesti lah kan nak sebal.sapa tak melenting. tapi just be profesional lah weh. orang tegur salah hang, hang buat salah hang tak malu, tapi orang tegur cepat-cepat marah. pikirkanlah . bubye  ! :)

7 comments:

MEKAR said...

hai hey...

hidayah itu bermula dari diri kita sendiri. tak perlu ada paksaan dr mana2pihak.

Apabila kita mahu menegur seseorg perlulah dgn cara BERHEMAH. bukan main terjah aje & elakkan dr menjatuhkan air muka org itu

Shamsuddin Amin said...

tu la manusia jahil...
x nak kene tegur...
x nak terima reality kesalahan... haha

hazwani yusof said...

@MEKAR
setju dengan mekar. :)

@Shamsuddin Amin
sebab mereka malu dan ego untuk terima teguran :D

Alin Liyana said...

yg penting hati kita nie

hazwani yusof said...

@Alin Liyana
yaa, hati kena ikhlas :D

. said...

kalau nak tunggu hidayah sampai baru nak pakai tudung,. sampai bilalah nak sampai hidayah tu kalau kita sendiri tak amik inisiatif utk dekatkan diri dgn ALLAH swt...

hazwani yusof said...

@.
hidayah takkan datang kalau kita x usaha untuk dapatkannya :D