Friday, April 1, 2011

three answers for His servants

tengok tajuk macam gempak ja kan. okay bersama profesor donis untuk berjazbah di blogspot.com

masa online facebook, aku ada terbaca komen seorang junior dan senior yang baru ja dapat result spm. komen tu berbunyi "what she said is right. Allah said to His servants "YES, YES BUT NOT NOW & I HAVE ANOTHER PLAN FOR YOU"

si junior tu menenangkan si senior yang dapat result tak beropa sedap untuk buat tom yam

aku bagi dua situasi yang mudah, belajar dan bercinta. semua orang pernah alami dan boleh paham

Belajar
aku bagi contoh seorang hamba Allah ni nama Ali bin Hamid.dia ni tekun belajar, pandai, selalu dapat straight A's plus, buat semua suruhan Allah dan tinggai segala larangan-Nya. dia ada kawan nama Abu bin Hasnan.dia ni besa ja.buat yang wajib,sunat-sunat tu dia tak pandang la, dekat sekolah jadi sasaran cikgu disiplin. depa jawab spm sama-sama dalam dewan yang sama. masa result keluaq, si Ali ni terdapat 5A 4B. pelajar yang cemerlang dapat result cokia ja. sedangkan si Abu yang buas tu dapat straight A's pelusss. si Ali ni mesti lah tertanya-tanya,"Awat aku dapat macam ni?aku usaha, tawakal siang malam, tapi result besa ja?"

dan jawapannya, ada tiga yes, yes but not now dan I have another plan for you.
kalau result si Ali ni straight A macam yg diharapkan, jawapan Allah untuk dia ialah yes.
tapi yes but not now, maknanya Allah dah tetapkan hidup dia yang dia akan berjaya tapi bukan dalam spm dia,bermakna dia perlu tempuhi kegagalan. dan yang terakhir Allah dah ada perancangan yang lagi baik untuk dia.maknanya Allah dah atur hidup dia dengan lengkap.Allah mungkin nak uji keimanan dia dan kemampuan dia.

Bercinta
siti ni bercinta,bersayang dengan samad. Allah kata Yes, itu bermakna jodoh dia dengan samad tu ada. yes but not now, maknanya depa ni mungkin lah break ka apa,berpisah lima enam taon last sekali baru kahwin, maknanya kena tempuhi ujian cinta apa suma tu.terakhir, Allah dah ada rancangan yang baik untuk siti. mungkin dia takdak jodoh dengan samad, tapi Allah kata dia ada jodoh dengan senon, yang dua kali ganda baik pada samad. :)


boleh nampak kan? ada yang tak paham lagi dak?

hidup ini macam roda, kalau kita sedang berada di atas,jangan kita lupa Allah, kalau kita berada di bawah, kita perlu doa dan usaha untuk naik ke atas. Allah dah bagi tiga jawapan untuk hambaNya iaitu kita. dan kita tak payah persoalkan kenapa hidup kita haru-biru? kenapa result kita tak gempak? kenapa hubungan dengan dia terputus? jawapannya dah ada. tak perlu persoalkan lagi :)

4 comments:

░♥si lampu neon♥░ said...

subhanallah =) i believe that =)

aleen aiden said...

ye...saye boleh nampak d ctu!penjelasan anda sangat superb ye3...hee

. said...

yes, yes but not now :)

hazwani yusof said...

@aleen aiden
ingatkan orang tak boleh paham :)

@.
Allah dah tetapokan semuanya kepada kita :)